Bepaald alleen de rechter hoogte smartengeld?
Zoals hiervoor aangegeven is het uiteindelijk de rechter die de hoogte van een smartengeldvergoeding bepaalt. Hij of zij is nu eenmaal in Nederland de aangewezen persoon om een uitspraak te doen in een geschil tussen het slachtoffer en een aansprakelijke partij over de hoogte van een smartengeldclaim. In principe zijn het slachtoffer en de aansprakelijke partij dan gebonden aan de uitspraak van de rechter.
In Nederland worden letselschadeclaims, waaronder de bepaling van het smartengeld, in meer dan 90% van de gevallen in der minne afgehandeld; dat wil zeggen, buiten de rechter om en dus in overleg met een verzekeraar en slachtoffer (en belangenbehartiger). En ook in die letselschadeclaims wordt de hoogte van de smartengeldvergoeding bepaald aan de hand van rechterlijke uitspraken over smartengeld.
Het gaat dan om rechterlijke uitspraken die rechters onlangs of in het verdere verleden hebben gedaan. Door de jaren heen hebben rechters honderden uitspraken gedaan over smartengeldclaims. Al deze uitspraken worden sinds jaar en dag verzameld en uitgegeven door de ANWB, in een boekwerk (en een website) met de zeer toepasselijke naam ‘Smartengeld’.
Elke (gespecialiseerde) belangenbehartiger gebruikt het boek Smartengeld als leidraad voor het vaststellen van de hoogte van het, op de aansprakelijke partij te claimen smartengeld. Dit gaat in overleg met het slachtoffer waarbij vergelijkbare uitspraken met de situatie van het slachtoffer worden overlegd zodat het slachtoffer ook snapt waar de gekozen vergoeding vandaan komt.
Vergoeding smartengeld in diverse categorieën
In het eerder genoemde boek Smartengeld, als vindplaats voor vele rechterlijke uitspraken inzake smartengeld, staan uitspraken die betrekking hebben op smartengeldvergoedingen na een verkeersongeval, maar ook op smartengeld na een medische fout, na mishandeling en na voorvallen waarbij er geen sprake was van lichamelijk letsel.
Dit onderscheid naar de aard van de oorzaak van het ontstaan van het letsel heeft een reden. De rechter houdt namelijk bij de bepaling van de hoogte van de smartengeldvergoeding ook rekening met de financiële draagkracht van de veroorzaker. Als de aansprakelijkheid van de veroorzaker wordt gedekt door een verzekeraar, zoals dat bijna altijd het geval is bij verkeersongevallen en medische fouten, dan speelt dit aspect van de financiële draagkracht van de veroorzaker niet. Immers, een verzekeraar beschikt over het algemeen over een grote financiële draagkracht. Iemand die een ander heeft mishandeld kan over het algemeen niet terugvallen op een verzekeraar en in dergelijke gevallen neemt de rechter de financiële daadkracht van de dader wel mee bij de bepaling van de hoogte van het smartengeld.
Duidelijk mag zijn dat rechters bij hun waardering van het smartengeld alle omstandigheden van het geval laten meewegen. En dat is wat je ook mag verwachten van een professionele letselschaderegelaar.
Samenvattend:
Vergoeding van smartengeld is soms lastig te begrijpen, want het hangt af van vele factoren. Een goede belangenbehartiger kan goed uitleg geven hoe hij aan een bepaalde vergoeding is gekomen en kan dat ook verdedigen naar een verzekeraar. Iedere zaak is anders.
Vergeet niet dat smartengeld weliswaar gevoelsmatig belangrijk is voor een slachtoffer, maar dat andere schadeposten, zoals bijvoorbeeld verlies van arbeidsvermogen, vaak een veel groter financieel belang hebben.
Heb jij vragen over de gevolgen van een ongeval? Chat met ons via Whatsapp, bel ons of laat een telefoonnummer achter op onze website, zodat wij je kunnen terugbellen en nader kunnen informeren.