Door een ongeluk als voetganger letselschade claimen?

Het claimen van letselschade is voor jou als slachtoffer volledig kosteloos.

Voetgangers zijn kwetsbaar in het verkeer en behoren net als fietsers tot de zwakkere verkeersdeelnemers. Als je als voetganger wordt aangereden door een auto of een ander motorvoertuig, dan is daarvoor in de wet een speciale regeling opgenomen. Je kunt je schade verhalen op de tegenpartij, ook als je (voor een deel) zelf schuld had aan het ongeval. Gelukkig kunnen wij je helpen bij het claimen van je financiële schade. En omdat we onze kosten kunnen verhalen op de aansprakelijke persoon of zijn of haar verzekeraar, kunnen we dit zelfs kosteloos voor je doen. Benieuwd of je hier recht op hebt? Check het hieronder.

Hoe we werken

Tijdens een intakegesprek beoordeelt een van onze letselschadespecialisten de haalbaarheid van je letselschadezaak. Je kunt rechtstreeks telefonisch contact met ons opnemen of een contactformulier op onze website invullen. Naar aanleiding van dit formulier zullen de letselschadejuristen van het intaketeam gratis en vrijblijvend telefonisch contact met je opnemen. Bel ons direct op 085 073 55 50.

In deze stap gaan we uitgebreid informatie verzamelen en de veroorzaker van je letsel namens jou aansprakelijk stellen. Nadat een van onze letselschade-experts je zaak in behandeling heeft genomen, plannen we een persoonlijk gesprek in. Dit gesprek kan bij jou thuis plaatsvinden maar kan je ook telefonisch of via videobellen voeren. Tijdens dit gesprek maak je kennis met je letselschade-expert en bespreek je onder andere de toedracht van het ongeval, de schade, de medische aspecten van je letsel, je inkomenssituatie, je opleiding, je sociale situatie en eventueel de eerste gemaakte kosten.

In deze stap gaat je letselschade-expert de volledige schade in kaart brengen en gaat hij of zij in onderhandeling met de tegenpartij. Je letselschade kan vaak pas worden afgewikkeld als je een medische eindsituatie hebt bereikt. Daarvan is sprake als je medische situatie stabiel is – vaak als alle medische behandeling zijn afgerond – of als je volledig bent hersteld. Ook kijken we of er op het gebied van je inkomen of werk een stabiele situatie is ontstaan.

Laat je terugbellen

Vul in onderstaand formulier je gegevens in en we bellen je doorgaans binnen 2 uur (op werkdagen).

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je door een ongeval letsel opgelopen? Dan wil je vast weten of je je letselschade kunt claimen. Gelukkig vind je onze letselschadespecialisten in diverse vestigingen verspreid over het hele land. Er is er dus altijd wel een bij jou in de buurt. Ze vertellen je er graag meer over.

Heb je als voetganger bij een aanrijding recht op schadevergoeding ? 

Bij een aanrijding tussen twee gemotoriseerde voertuigen moet je na een ongeluk de schuld van de tegenpartij bewijzen. Bij een ongeluk waarbij een voetganger en een motorvoertuig betrokken zijn ligt dat anders: de bestuurder van het motorvoertuig is aansprakelijk voor de schade van de voetganger. Hiervoor hoeft de voetganger de schuld van de bestuurder van het motorvoertuig niet te bewijzen. In de wet is geregeld dat in dit soort gevallen de bestuurder van een motorvoertuig aansprakelijk is. Tenzij er sprake is van overmacht en hij dat kan bewijzen.

Waar heb je recht op als voetganger?

Bij een aanrijding tussen een voetganger en een gemotoriseerd voertuig is de sterke verkeersdeelnemer (het gemotoriseerde voertuig) bijna altijd voor 100% aansprakelijk voor de schade. Deze regel heeft een paar uitzonderingen. Denk hierbij aan overmacht voor de autobestuurder en eigen schuld van het slachtoffer.

In de rechtspraak wordt er bij het recht op schadevergoeding voor een voetganger een verschil gemaakt tussen voetgangers van onder de 14 jaar en voetgangers van 14 jaar en ouder.

Jonger dan 14 jaar 

Als het slachtoffer jonger dan 14 jaar is, dan wordt de schade altijd 100% vergoed, ook als de bestuurder van het motorvoertuig geen schuld heeft. Uitzondering is een situatie waarin bewezen kan worden dat er sprake was van opzet.

14 jaar en ouder 

Als het slachtoffer 14 jaar of ouder is, dan is de hoogte van de schadevergoeding voor de voetganger minimaal 50% en maximaal 100%. Ook bij eigen schuld.

Uitzondering hierop is een situatie waarin de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig kan aantonen dat er sprake was van overmacht. is deze overmacht aangetoond? Dan krijgt het slachtoffer geen schadevergoeding.

Wat moet je doen als je betrokken bent geraakt bij een aanrijding?

Als je een aanrijding hebt gehad, is het belangrijk om de veroorzaker zo snel mogelijk aansprakelijk te stellen. Dit hoef je niet zelf te doen. Als je bij ons je schade meldt, gaan wij voor je aan de slag.

Als je een ongeval hebt gehad, is het erg belangrijk dat je alle kosten die verband houden met het ongeval goed bijhoudt. Ook moet je hiervoor bewijs verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten die je maakt om een arts of fysiotherapeut te bezoeken, schade die voortkomt uit kapotte kleding, het eigen risico van je ziektekostenverzekering en kosten voor hulp in de huishouding. Het zou zonde zijn als je vergeet welke kosten je hebt gemaakt terwijl je deze wel kunt claimen.

Naast deze kosten kun je ook kosten zoals gemist loon of gemist overwerk, kosten door een verblijf in het ziekenhuis of smartengeld vergoed krijgen. Ben je benieuwd of je je schade kunt verhalen? Check het via de knop hieronder. Het claimen van letselschade is voor jou als slachtoffer volledig kosteloos. Wij verhalen de kosten namelijk op de tegenpartij.

Ontdek of je kunt claimen

Onze experts

Kunnen wij iets voor je betekenen?

Heb je door een ongeval letsel opgelopen? Dan wil je vast weten of je ook een letselschadevergoeding kunt claimen. Doe de check of neem contact op.