Heb je als voetganger recht op schadevergoeding bij een aanrijding?
Bij een aanrijding tussen twee gemotoriseerde voertuigen moet je na een ongeluk de schuld van de tegenpartij bewijzen. Bij een ongeluk waarbij een voetganger en een motorvoertuig betrokken zijn ligt dat anders: de bestuurder van het motorvoertuig is aansprakelijk voor de schade van de voetganger. Hiervoor hoeft de voetganger de schuld van de bestuurder van het motorvoertuig niet te bewijzen. In de wet is geregeld dat in dit soort gevallen de bestuurder van een motorvoertuig aansprakelijk is, tenzij er sprake is van overmacht en hij dat kan bewijzen.
Waar heb je recht op als voetganger?
Bij een aanrijding tussen een voetganger en een gemotoriseerd voertuig op de openbare weg is de sterke verkeersdeelnemer (het gemotoriseerde voertuig) bijna altijd voor 100% aansprakelijk voor de schade. Deze regel heeft een paar uitzonderingen. Denk hierbij aan overmacht voor de autobestuurder en eigen schuld van de benadeelde.
In de rechtspraak wordt er bij het recht op schadevergoeding voor een voetganger een verschil gemaakt tussen voetgangers van onder de 14 jaar en van 14 jaar en ouder.
Jonger dan 14 jaar
Als het slachtoffer jonger dan 14 jaar is dan wordt de schade altijd 100% vergoed, ook al heeft de bestuurder van het motorvoertuig geen schuld. Uitzondering is als bewezen kan worden dat er sprake was van opzet.
14 jaar en ouder
Als het slachtoffer 14 jaar of ouder is dan is de hoogte van de schadevergoeding voor de voetganger minimaal 50% en maximaal 100%, ook bij eigen schuld.
Uitzondering hierop is als de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig kan aantonen dat er sprake was van overmacht. Als overmacht wordt aangetoond, krijgt het slachtoffer geen schadevergoeding.
Wat moet je doen als je betrokken bent geraakt bij een aanrijding?
Als je een aanrijding hebt gehad, is het belangrijk om zo snel mogelijk de veroorzaker aansprakelijk te stellen. Dit hoef je niet zelf te doen. Als je bij ons je schade meldt, gaan wij voor je aan de slag.
Als je een ongeval hebt gehad is het erg belangrijk dat je alle kosten die verband houden met het ongeval goed bijhoudt. Ook moet je hiervoor bewijs verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten die je maakt om een arts of fysiotherapeut te bezoeken, schade die voortkomt uit kapotte kleding, het eigen risico van ziektekosten en kosten voor hulp in de huishouding. Het zou zonde zijn als je vergeet welke kosten je hebt gemaakt terwijl je deze wel kunt claimen.
Naast deze kosten kun je ook kosten zoals gemist loon of gemist overwerk, kosten door een verblijf in het ziekenhuis of smartengeld vergoed krijgen. Ben je benieuwd of je je schade kunt verhalen? Check het dan via de knop hieronder. Het claimen van letselschade is voor jou als slachtoffer volledig kosteloos. Wij verhalen de kosten op de tegenpartij.
Ontdek of je kunt claimen