No cure no pay:
Het claimen van letselschade is voor jou als slachtoffer volledig kosteloos.

Letselschade claimen bij een aanrijding?

Hoe voorzichtig je ook met je auto rijdt, er kan je altijd iets overkomen. Van een aanrijding kun je veel schade ondervinden. Niet alleen lichamelijk maar ook financieel. Gelukkig kunnen wij je helpen bij het claimen van je financiële schade. En omdat we onze kosten kunnen verhalen op de aansprakelijke persoon of zijn verzekeraar, kunnen we dit zelfs kosteloos voor je doen. Benieuwd of je hier recht op hebt? Check het hieronder.

Je bent aangereden en hebt letselschade opgelopen. En nu?

We hopen allemaal dat het ons nooit overkomt: aangereden worden. Naast de pijnklachten en de psychologische klachten lijd je vaak ook financiële schade en maak je onkosten. In de meeste gevallen kun je daarvoor een schadeclaim en smartengeldclaim indienen.

Soms lijken de klachten direct na een ongeval mee te vallen. Maar als de adrenaline eenmaal is uitgewerkt, valt het flink tegen. Ga daarom na een aanrijding altijd even naar een huisarts of huisartsenpost om de klachten en het letsel vast te leggen. Zo staan ze medisch vast. Meld een schade ook gelijk aan via onze website zodat wij de juridische en financiële afhandeling van de schade kunnen overnemen. Zorg er verder altijd voor dat je de gegevens noteert van de tegenpartij, bijvoorbeeld diens kenteken.

Als een tegenpartij niet verzekerd blijkt of onbekend is gebleven (doorrijder), dan kun je mogelijk terecht bij het Waarborgfonds.

Verschillende soorten aanrijdingen

Er zijn verschillende soorten aanrijdingen die soms ook juridisch andere gevolgen kunnen hebben. 

Auto vs. auto of scooter

Belangrijk is het om een Europees schadeformulier in te vullen. Hierop staan alle gegevens van de partijen vermeld. Maar pas wel goed op wat je invult. Een kruisje op een verkeerde plaats zetten kan al verstrekkende gevolgen hebben.

Auto vs. fietser

Ook hier is het belangrijk om een Europees schadeformulier in te vullen. Als fietser heb je sowieso extra bescherming door artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Dat betekent dat er van een automobilist meer wordt gevraagd. In het geval van een ongeval waarbij geen sprake is van overmacht is hij dan ook voor minimaal 50% aansprakelijk.

Ben je als fietser aangereden door een auto? Neem dan altijd contact met ons op zodat wij kunnen inschatten voor welk deel de automobilist aansprakelijk is. Ook als je vindt dat je zelf aansprakelijk bent.

Auto vs. voetganger

Hiervoor geldt ook dat je een Europees schadeformulier moet invullen samen met de tegenpartij. Ook als voetganger heb je extra bescherming op basis van artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Is er geen sprake van overmacht? Dan moet een automobilist minimaal 50% van de schade vergoeden. 

Soms hoeft er niet eens een aanrijding plaats te vinden om een tegenpartij toch aansprakelijk te stellen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende verkeerssituatie:

Auto vs. scooter zonder aanrijding

Een automobilist wil rechtsaf slaan en ziet daarbij een scooter die op het fietspad rijdt en rechtdoor gaat over het hoofd. Hij verleent geen voorrang. De scooterbestuurder ziet dit op tijd en probeert door te remmen of door naar rechts te sturen een aanrijding te voorkomen. Maar daarbij verliest hij wel de controle over zijn scooter. Ook dan is de automobilist aansprakelijk. Hij is immers degene die afslaat en daarbij het rechtdoor rijdende verkeer voor had moeten laten gaan. Er heeft dan weliswaar geen aanrijding plaatsgevonden maar de manoeuvre van de automobilist heeft er wel voor gezorgd dat de bestuurder van de scooter ten val kwam. Ook hier moet er dus een Europees schadeformulier ingevuld worden. 

Fietser vs. fietser

Veel aanrijdingen tussen fietsers gebeuren wanneer een fietser inhaalt en een fietser afslaat naar links. Vaak hebben beiden schuld maar dat hangt af van de situatie. Heeft de afslaande fietser zijn arm uitgestoken of niet? Heeft de inhalende fietser gebeld om zo aan te geven dat hij bezig was met inhalen? 

Onbekend gebleven motorrijtuig vs. auto/fietser/voetganger/scooter

Helaas rijden veroorzakers van ongevallen regelmatig door zonder zich bekend te maken. Je kunt dan een beroep doen op het Waarborgfonds. Hiervoor moet je wel aan bepaalde vereisten voldoen. Zo moet je een proces verbaal op laten maken, getuigenverklaringen hebben en aan kunnen tonen dat het ongeval alleen door een motorrijtuig veroorzaakt kan zijn. Er is een laag eigen risico van toepassing dat altijd wordt ingehouden. Als je aan al deze voorwaarden voldoet dan kun je naast de voertuigschade ook je letselschade claimen. 

Vijf tips na een aanrijding met letselschade

  1. Vul een Europees Schadeformulier in (op papier of digitaal);
  2. Schakel de politie in;
  3. Probeer foto’s te maken van de situatie en van het kenteken van de tegenpartij;
  4. Noteer gegevens van getuigen of stuur ze door naar de politie;
  5. Ga dezelfde dag of de dag erna naar de huisarts of het ziekenhuis vanwege je lichamelijke klachten.

Hoe claim je een schadevergoeding na een aanrijding?

Als je een aanrijding hebt gehad, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk de veroorzaker aansprakelijk stelt. Dit kun je via ons doen. Stuur ons een kopie van het schadeformulier en wij kunnen de aansprakelijkstelling namens jou versturen aan de verzekeraar van de aansprakelijke partij of naar de tegenpartij zelf. 

Daarnaast is het belangrijk om direct na de aanrijding een arts te bezoeken om je letsel vast te stellen. Met deze informatie lever je medisch bewijs van het letsel. Dit is nodig om een schadevergoeding te claimen.

Kosteloze bijstand door Letselschaderegeling Westland

Laat je bij letselschade altijd bijstaan door een belangenbehartiger. Daar zijn voor jou als slachtoffer geen kosten aan verbonden. Wij kunnen je gratis bijstaan bij het verhalen van je letselschade. 

Heb je al een bericht hebben ontvangen van de verzekeraar van de tegenpartij? Dan zal deze je in een folder uitleg geven over het letselschadeproces en dat je daarvoor ook een belangenbehartiger zoals ons kantoor kunt inschakelen.

Meld een schade zo snel mogelijk aan bij ons zodat wij de eerste stappen namens jou kunnen zetten voor een vergoeding van de schade. Wij hebben liever dat je een zaak bij ons aanmeldt en dat blijkt dat de letselschade meevalt (en we dus snel weer afscheid van elkaar kunnen nemen), dan dat we door een latere melding achter de feiten aanlopen.  

Voor de meeste slachtoffers is het voor het eerst is dat zij letselschade hebben door een ongeval. Het is daarom lastig om zelf in te schatten wat de eventuele (toekomstige) gevolgen kunnen zijn van het opgelopen letsel. Vaak zijn de gevolgen van het letsel kortdurend en geneest het vanzelf (schaafwonden, kneuzingen). Maar in sommige gevallen zijn de verwondingen zwaarder, ingrijpender en moet je zelfs geopereerd worden. In de laatste situatie is het altijd de vraag of er een volledig herstel zal volgen. 

Natuurlijk kunnen wij als ervaren letselschadespecialisten wel een beetje inschatten of de opgelopen verwondingen gevolgen zullen hebben voor je in de toekomst. Maar voor een professionele inschatting van de gevolgen voor nu en in de toekomst maken wij gebruik van medisch adviseurs. Deze vragen de medische informatie op bij de behandelend sector voorzien jou en ons van een schriftelijk advies. Dit medische advies is ook de basis voor een uiteindelijke schaderegeling.  

Welke kosten kan je verhalen bij een aanrijding? 

Als de aansprakelijkheid erkend is, dan is het erg belangrijk dat je alle kosten die het rechtstreekse gevolg zijn van het ongeval en die je na de aanrijding maakt goed bijhoudt. Ook moet je hiervan bewijs verzamelen. Kosten die je mogelijk kan verhalen zijn:

Benieuwd waar je nog meer recht op hebt? Ontdek het hieronder!

Voor sommige kosten zijn er afspraken gemaakt tussen verzekeraars en belangenbehartigers zodat snel berekend kan worden welke schade er na een ongeval wordt geleden en welke schadevergoeding er alvast betaald kan worden. Je kunt dan denken aan een vaste vergoeding voor gereden kilometers (€ 0,26 per kilometer) of een vergoeding voor huishoudelijke hulp tijdens de eerste 13 weken na een ongeval, afhankelijk van hoe jouw gezinssituatie eruit ziet. Zijn de daadwerkelijke kosten hoger? Dan moet je dat wel aantonen. 

Wij zullen ervoor zorgen dat de verzekeraar een passend financieel voorschot aan jou betaalt zodat je zelf niet alle kosten hoeft voor te schieten. Deze voorschotten worden rechtstreeks aan jou overgemaakt door de verzekeraar van de tegenpartij. 

Het claimen van letselschade is voor jou als slachtoffer volledig kosteloos. Wij verhalen onze kosten op de tegenpartij. Onze kosten zijn feitelijk een onderdeel van jouw schade.

Wat kun je nog meer van ons verwachten?

Wij zullen er alles aan doen om je verder te helpen na een ongeval. Moet je door het ongeval bijvoorbeeld ander werk zoeken of een andere studie volgen? Dan zullen wij actief meedenken over de inschakeling van een arbeidsdeskundige om jou daarin te begeleiden. Heb je hulp in huis of verzorging nodig? Dan weten wij de juiste personen daarvoor te vinden zodat jij je volledig kunt richten op je herstel. 

In de tussentijd zullen wij je natuurlijk op de hoogte houden van de schadeafhandeling en de voorschotten die hieruit voortvloeien. Zo kun je goed in de gaten houden of er sprake is van een tekort of van een overschot.

De eindafwikkeling

Als er een medische eindsituatie ontstaat, kan de schade afgewikkeld worden. Voordat wij een eindregelingsvoorstel indienen bij de verzekeraar zullen wij dit natuurlijk eerst aan jou voorleggen en met je bespreken. Zo hou jij ten allen tijde grip op je eigen zaak. Het voorstel gaat pas de deur uit wanneer jij het daarmee eens bent.  

Vragen?

Heb je nog vragen na het doornemen van dit verhaal? Of begrijp je sommige dingen niet? Bel ons dan op 088-2031400 of stuur een korte mail met jouw telefoonnummer naar info@lsrwestland.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. 

 

Ontdek of je kunt claimen

Een ongeval met letsel, wat nu?

Je hebt een ongeval gehad en hebt hierbij letsel opgelopen. Wat moet je dan eigenlijk doen? Het antwoord op deze vraag lees je in het stappenplan Letselschade.

Stappenplan Letselschade

Vul jouw gegevens in om het stappenplan bij letselschade te downloaden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat onze klanten vinden:

Hoeveelheid klanten dat ons aanbeveelt:
100%
Klanten geven ons gemiddeld een:
8,9

Hoe tevreden onze klanten zijn:

Greep uit de reacties: