Klanten geven ons gemiddeld een 9,1
Ruim 63.000 klanten kosteloos geholpen
Al 70 jaar bewezen succesvol
No cure no pay:
Het claimen van letselschade is voor jou als slachtoffer volledig kosteloos.

Heb je een ongeval gehad met een elektrische step?

In veel gevallen kun je de geleden schade verhalen op de tegenpartij. Benieuwd of jij ook letselschade kunt claimen?

Elektrische steps. Voor- en nadelen

Elektrische steps – en in mindere mate ook hoverboards, elektrische skateboards en monowheels – zie je tegenwoordig steeds meer. Ze zijn milieuvriendelijk, praktisch voor korte afstanden en een gemakkelijk alternatief voor andere manieren van vervoer in drukke steden. Toch kleven er ook nadelen aan. Een ongeval met een elektrische step kan grote gevolgen hebben en zelfs fataal aflopen. Als bestuurder van een elektrische step ben je minder goed beschermd dan in bijvoorbeeld een auto. En door de aanzienlijke snelheid ben je op de elektrische step erg kwetsbaar in het verkeer. Ook voor een voetganger kunnen de gevolgen groot zijn als hij betrokken raakt bij een verkeersongeval met een elektrische step. 

Een stepongeluk gehad. En nu?

Als je met de elektrische step een ongeluk krijgt, is het voor de financiële afhandeling van de schade van belang te weten om welk type elektrische step het gaat. In Nederland zijn er bepaalde voorwaarden verbonden aan elektrische steps. Niet elke step mag zomaar de openbare weg op. Elektrische steps die wel de openbare weg op mogen, vallen onder de categorie bijzondere bromfietsen

Verschillende soorten elektrische steps

Om te bepalen wie er aansprakelijk is bij een ongeluk met een elektrische step moet eerst worden bepaald om welk soort elektrische step het gaat. Er zijn vier soorten elektrische steps:

  1.     De elektrische step met ondersteuning
  2.     De elektrische scooterstep
  3.     De motorstep
  4.     De Go-Ped

1. Elektrische step met ondersteuning

De elektrische step met ondersteuning is te vergelijken met een elektrische fiets. Als je zelf niet stept dan komt dit type elektrische step niet vooruit. Met een elektrische fiets met trapondersteuning is dat niet anders. Bestuurders van een step met ondersteuning zijn net als voetgangers en fietsers kwetsbaar in het verkeer en behoren daarom tot de zogenoemde zwakkere verkeersdeelnemers. Als je als bestuurder van een elektrische step met ondersteuning wordt aangereden door een auto of door een ander motorvoertuig valt dat onder een speciale regeling in de wet. Je kunt je schade dan verhalen op de tegenpartij, ook al heb je zelf (deels) schuld aan het ongeval.

2. Elektrische scooterstep 

De elektrische scooterstep wordt door de overheid gezien als een snorfiets. De step heeft een blauw kentekenplaatje en de eigenaar moet er een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorvoertuigen voor afsluiten. 

3. Motorstep

Ook voor de motorstep is een blauw kentekenplaatje en een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorvoertuigen nodig. 

Deze elektrische step heeft een elektromotor. Er bestaan twee varianten van dit type: de variant die valt onder de snorfiets en maximaal 25 kilometer per uur kan rijden en het type dat valt onder de categorie bromfietsen en een maximale snelheid van 45 kilometer per uur kan bereiken. Voor de motorstep geldt dat je altijd een geldig rijbewijs moet hebben om hem te besturen en dat hij dus ook altijd verzekerd moet zijn.

Zowel de elektrische scooterstep als de elektrische motorstep moeten altijd eerst worden gekeurd door de RDW voordat ze de openbare weg op mogen. Beide worden gezien als gemotoriseerd verkeer. 

4. Go-Ped  

De Go-Ped  is altijd verboden op de openbare weg.

Een ongeluk met je elektrische step gehad. En nu?

Als je met je elektrische step betrokken raakt bij een ongeval wil je natuurlijk dat de materiële en letselschade op de juiste manier wordt afgehandeld. Maar zeker bij een modern voertuig als de elektrische step is lang niet altijd duidelijk wie er aansprakelijk is. En dus ook niet welke juridische stappen je moet ondernemen om bijvoorbeeld smartengeld te claimen. Neem in geval van letsel daarom altijd contact op met een letselschade-expert. Hij kan je adviseren over de verdere afhandeling van de letselschade.

Kan ik de ander aansprakelijk stellen?

Je kunt iemand aansprakelijk stellen voor je schade wanneer deze partij schuld heeft aan jouw letsel. Dit kan in vele gevallen zo zijn.
Benieuwd of je letselschade kunt claimen? Je ontdekt het hieronder. Het claimen van letselschade is voor jou als slachtoffer volledig kosteloos. Wij verhalen de kosten op de tegenpartij. 

Wat doe je bij een stepongeval met letsel?

Je hebt een ongeval gehad en hebt hierbij letsel opgelopen. Wat moet je in dat geval eigenlijk doen? Het antwoord op deze vraag lees je in het Stappenplan Letselschade.

Ontdek of je kunt claimen

Een ongeval met letsel, wat nu?

Je hebt een ongeval gehad en hebt hierbij letsel opgelopen. Wat moet je dan eigenlijk doen? Het antwoord op deze vraag lees je in het stappenplan Letselschade.

Stappenplan Letselschade

Vul jouw gegevens in om het stappenplan bij letselschade te downloaden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat onze klanten vinden:

Hoeveelheid klanten dat ons aanbeveelt:
100%
Klanten geven ons gemiddeld een:
8,9

Customer satisfaction

Greep uit de reacties: